вторник, 20 март 2012 г.

               ИРАН - БЯЛАТА ДЪРЖАВА В АЗИЯ

                 старото име на Иран е ПерсияИмето на Персия е променено на "Иран" през 1935 г., като по-обединяващо за арийското население. "Иран" идва от старата форма "Арианам" - "Земя на арийците". Самите персийци отдавна наричат своята страна така, а от 1935 г. официално налагат това име и пред останалия свят. Днес Иран е една от малкото страни по света, която официално почита арийския си произход.


Още древните персийски царе пр. Хр. се титуловат "Цар на арийците".


В гробницата на Дарий І, до древната столица Персеполис, под огромен барелеф стои надпис, който гласи: "Аз - Дарий, цар велик, цар на царете, цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, персиец, син на персиец, ариец от арийски род..."


Като бял народ персийците разпространяват своята култура из цяла Средна Азия. Много неща, които днес по инерция приемаме за арабски или ориенталски, всъщност произлизат от персийската култура - от източните приказки и персийските килими до играта на шах (Шах е персийска дума - владетел,цар) и ... дори източните танци - кючека.


ДРЕВНИТЕ АРИИ или АРИЙЦИ

Името Иран произлиза от думата Арианам, т.е. "(Земя) на арийците".

Иранските народи наброяват около 150 млн. души, които говорят ирански езици. По-голямата част от иранските народи живеят в Иран, Афганистан, Таджикистан, Западен Пакистан, районите, населявани от кюрдите (често са наричани Кюрдистан) в Югоизточна Турция, Северен Ирак, Иран и Сирия, както и част от Узбекистан (особено в района на Самарканд и Фергана), Кавказ (Осетия и Азербайджан) и Западен Китай.


Напоследък много български историци смятат, че българите са ирански народ. За родство между нас говорят и самите иранци.

Българите са с древно-ирански произход

Българската култова и дворцова архитектура са строени по източна традиция, като се открояват някои специфични древно-ирански черти. В изобразителното изкуство на древните българи са използвани преимуществено древно-ирански изобразителни мотиви, поднесени с известна самобитна стилистика, напомняща сакските и сарматските образци.


Иван Танев Иванов - " Ранните български канове и царе приличат на иранските владетели по това че имат по две, някои даже по три имена. Известни са много списъци на ранни български канове и царе, в които всеки владетел е даден с по две имена: Курт – Кубрат, Бат Баян – Безмер, бат Органа - Гостун, Тервел - Изот, Кормисош - Добруц, Звиница-Персиян, Борис - Богорис, Симеон - Лавас, Крум – Каран (Модри ?), Иван Асен - Белгун. Аспарух (? - 702) е известен с много имена - Исперих, Еспор, Батой, Батоя".


Холивудски изцепки - След като от амерканските филми научихме, че нашият Орфей бил негър, вече нищо не може да ни очуди. Така и с напъните на ционистко-американската пропаганда срещу Иран - в холивудската продукция "300" (по гръцките легенди, според които 300 гръцки цигани спряли персийската армия) можем да видим, че древните персийци - една от най-големите цивилизации и най-дългогодишните империи на древността - са представени почти като орките от "Властелина на пръстените".


ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ

Съветникът на иранския президент по въпросите на културата Джевад Шамкадри:

" Персийците със своите братски народи войни не водят, освен на психологична вълна. Американските културни чиновници мислят, че са получили морално удовлетворение, предавайки на разграбване историческото минало на Иран и оскърбявайки нашата цивилизация. След ислямската революция в Иран американските културни чиновници провеждат едно след друго изследвания, за да открият как по-добре да "нападат" иранската култура. И несъмнено този филм е продукт на тези изследвания”, отбелязва той. Иранския ежедневник Ayandeh-No излезе със заглавие “Холивуд обяви война на иранците”. “Те се опитват да внушат на хората, че Иран, който сега е част от “оста на злото”, отдавна е източник на злото и че предците на съвременните иранци са ужасни и безмълвни убийци-касапи, които вие виждате във филма 300”.

Хамид Фазели, президент на Иранската космическа организация пред официалната агенция ИРНА: " Иран е изстрелял днес космически спътник, съобщи телевизия "Ал Алам", която излъчва на арабски. Спътникът "Навид" е изстрелян успешно и ще бъде изведен на орбита с височина между 250 и 370 км.

Иран вече изстреля и изведе в орбита успешно два експериментални сателита - "Омид" през 2009 г. и "Расад" през юни 2011 г.".


източник: Енциклопедия - Иран.

Няма коментари:

Публикуване на коментар